Следвайте Гласове в ТелеграмАмериканският министър на отбраната Лойд Остин обсъди модернизацията

...
Следвайте Гласове в ТелеграмАмериканският министър на отбраната Лойд Остин обсъди модернизацията
Коментари Харесай

Вашингтон придвижва заявката на Турция за Ф-16 след като Ердоган каза да на Швеция в НАТО

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Американският министър на защитата Лойд Остин разиска модернизацията на турските въоръжени сили в телефонен диалог с турския министър на защитата Яшар Гюлер, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Това става незабавно откакто изненадващо турският президент Реджеп Ердоган съобщи, че Турция е подготвена да поддържа Швеция за участие в НАТО. Изявлението на Пентагона беше оповестено нощес, незабавно след новината за турската отстъпка пред скандинавската кандидат-членка.

През октомври 2021 година Турция изрази желанието си да купи американски изтребители Ф-16 на стойност 20 милиарда $, както и близо 80 комплекта за модернизиране на свои бойни самолети.

" Те...обсъдиха позитивните диалози сред Турция, Швеция и генералния секретар Йенс Столтенберг, както и поддръжката на министерството на защитата за модернизацията на турските въоръжени сили ", се споделя в изказването на Пентагона във връзка телефонния диалог на Остин с Гюлер.

Агенция Ройтерс оповестява още за изказване на американския сенатор Боб Менендес, който е ръководител на комисията по външни връзки в Сената на американския Конгрес.

Изявлението на Менендес е обвързвано с досегашното му опълчване против продажбата на изтребители Ф-16 от Съединени американски щати на Турция, обвързвано, по думите на сенатора, най-много с опасения по отношение на евентуална експанзия на Анкара против прилежащи страни.

Менендес съобщи, че въпреки към момента да има запаси по отношение на продажбата на Ф-16, може да вземе ново решение по този въпрос в границите на идната седмица.

Боб Менендес сподели още, че би трябвало да бъдат взети ограничения за сигурността на Гърция и да бъдат дадени " гаранции за бъдещи дейности ".

Инфо: dnes.dir.bg

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР